بیمه باربری یکی ازانواع مهم بیمه در حوزه باربری کالا است که به موجب آن شرکت بیمهگر متعهد میشود تا کالاهای شما را تحت پوشش بیمهای خود قرار دهد. شما در قبال این پوشش بیمه مبلغی را به شرکت بیمهگر پرداخت و شرکت تعهد میکند تا اگر در حین حمل و نقل کالا مشکلی برای کالاهای شما ایجاد شد خسارت ایجاد شده را جبران کند.
بیمه باربری چیست؟
بیمه همه خطراتی که سبب آسیب رسیدن کالاها در حین ترانزیت، صادرات و واردات کالا و یا حمل و نقل داخلی بارها میشوند را در بر میگیرد. بیمه حمل و نقل خسارتهایی را جبران میکند که ممکن است بر اثر اشتباهاتی رخ دهند که شامل آسیبدیدن یا گم شدن بارها شود. مهم نیست که بارها به چه صورت جابجا شده باشند، تمامی انواع روشهای حمل و نقل تحت پوشش بیمه قرار میگیرد مگر اینکه شما برای بیمه کردن کالاهای خود اقدام نکرده باشید در این صورت در صورت بروز خسارت تمامی ضررهای جبران شده را باید به تنهایی جبران و شرکت بیمهگر هیچ تعهدی در قبال کالاهای شما ندارد.
در ادامه مقاله انواع بیمه باربری را بررسی خواهیم کرد و هزینه بیمه و عواملی مانند ارزش کالا، مسیر، زمان و حمل و نقل که اثرگذار در حق بیمه هستند را نیز شرح خواهیم داد. یکی از مهمترین مزایای بیمه باربری این است که از اموال شما مراقبت میکند به طوری که اگر بیمه نداشته باشید مجبور میشوید کل هزینه مالی را در صورت بروز خسارت، خودتان پرداخت و جبران کنید.
بیمه باربری حمل و نقل یکی از ابزارهای مهم در مدیریت ریسکهای مرتبط با حمل و نقل کالا است که از آن برای جبران خسارتهای ناشی از حوادث مختلف استفاده میشود. انواع مختلفی از بیمههای باربری وجود دارد که هر یک پوششهای خاصی را ارائه میدهند. در ادامه، به بررسی انواع بیمه باربری و خسارتهای تحت پوشش آنها میپردازیم.
انواع بیمه باربری حمل و نقل
- بیمه باربری داخلی
- تعریف: این نوع بیمه برای حمل و نقل کالاها در داخل کشور مورد استفاده قرار میگیرد و خطرات و حوادثی که ممکن است در طی حمل و نقل زمینی، ریلی یا هوایی در داخل کشور رخ دهد را پوشش میدهد.
- خسارتهای تحت پوشش: شامل حوادثی مانند تصادف، آتشسوزی، سرقت کلی محموله، و برخی خطرات طبیعی مانند سیل و زلزله.
- بیمه باربری بینالمللی
- تعریف: این بیمه برای حمل و نقل کالاها بین کشورهای مختلف استفاده میشود و خطرات مرتبط با حمل و نقل دریایی، هوایی و زمینی بینالمللی را پوشش میدهد.
- خسارتهای تحت پوشش: شامل خسارات ناشی از غرق شدن کشتی، آتشسوزی، دزدی دریایی، حوادث هوایی، سرقت در مسیر حمل، خسارات ناشی از جنگ و ناآرامیهای سیاسی، و حوادث طبیعی.
- بیمه باربری صادراتی
- تعریف: این نوع بیمه برای کالاهایی که از کشور صادر میشوند، کاربرد دارد و در برابر خطرات مختلف در طول مسیر صادرات کالاها تا رسیدن به مقصد خارجی، پوشش ایجاد میکند.
- خسارتهای تحت پوشش: شامل خطرات ناشی از حمل و نقل دریایی، هوایی و زمینی، سرقت، آتشسوزی، غرق شدن، حوادث طبیعی و برخی خطرات سیاسی.
- بیمه باربری وارداتی
- تعریف: این بیمه برای کالاهایی که به کشور وارد میشوند، استفاده میشود و خطرات مرتبط با واردات کالاها را از مبدأ تا مقصد نهایی پوشش میدهد.
- خسارتهای تحت پوشش: شامل خطرات حمل و نقل، آتشسوزی، غرق شدن کشتی، سرقت و خسارات ناشی از عوامل طبیعی.
- بیمه حمل و نقل کلوز A، B و C
- کلوز A: پوشش جامعتر و کاملتری ارائه میدهد و تقریباً تمامی خطرات به جز موارد استثنا شده (مانند جنگ و حملات تروریستی) را پوشش میدهد.
- کلوز B: پوشش محدودتری دارد و برخی خطرات مانند آتشسوزی، انفجار، واژگونی کشتی، برخورد کشتی یا وسیله نقلیه با اجسام دیگر، زلزله، طوفان، و ورود آب به وسیله نقلیه را پوشش میدهد.
- کلوز C: کمترین پوشش را ارائه میدهد و فقط خطرات اساسی مانند آتشسوزی، انفجار، غرق شدن یا واژگونی کشتی را پوشش میدهد.
خسارتهای تحت پوشش بیمه باربری
- خسارات ناشی از آتشسوزی:
- هر نوع آسیب یا نابودی کالا در اثر آتشسوزی در طول حمل و نقل.
- خسارات ناشی از تصادفات:
- آسیبهای ناشی از تصادفات وسایل نقلیه حملونقل، چه در مسیر جادهای، دریایی یا هوایی.
- خسارات ناشی از غرق شدن:
- آسیبها یا نابودی کالا به علت غرق شدن کشتی یا قایق در طول حملونقل دریایی.
- خسارات ناشی از حوادث طبیعی:
- آسیبهای ناشی از سیل، زلزله، طوفان، و سایر حوادث طبیعی که ممکن است کالا را در طول حملونقل تهدید کند.
- خسارات ناشی از سرقت:
- پوشش خسارات ناشی از سرقت کامل یا جزئی محموله در طول مسیر حملونقل.
- خسارات ناشی از حوادث جنگی یا سیاسی:
- در صورت انتخاب پوششهای خاص، خسارات ناشی از جنگ، ناآرامیهای سیاسی، دزدی دریایی و حملات تروریستی نیز تحت پوشش قرار میگیرد.
بیمه باربری حمل و نقل نقش بسیار مهمی در کاهش ریسکهای مرتبط با حمل و نقل کالاها ایفا میکند. با توجه به نوع کالا، مسیر حمل و نقل و خطرات احتمالی، انتخاب نوع مناسب بیمه باربری بسیار حائز اهمیت است. بازرگانان باید با آگاهی کامل از انواع بیمههای باربری و خسارات تحت پوشش آنها، بهترین گزینه را برای حفاظت از کالاهای خود انتخاب کنند.
از زیان همگانی چه میدانید؟
یکی از قوانین موجود در حوزه حمل و نقل دریایی، زیان همگانی است که بر مبنای آن همه طرفهای دخیل در یک سفر دریایی هر خسارتی که با قربانی کردن داوطلبانه بخشی از کشتی یا اجناس آن برای نجات در موارد اضطراری صورت بگیرد را به تناسب بین یکدیگر تقسیم میکنند. در واقع هزینه زیان ایجاد شده بین همه افراد سرشکن میشود و تنها یک فرد نیاز نیست به صورت تنهایی خسارات را جبران نماید.
بیمه اتکایی (Reinsurance) چیست؟
بیمه اتکایی نیز نوعی قرارداد است که به وسیله آن شرکت بیمه قسمتی از تعهدات بیمه مازاد بر ظرفیت فنی و مالی خود را مجدداً نزد شرکت با شرکتهای بیمه دیگر بیمه میکند یعنی شرکت بیمه، خود بخشی از کالاهای شما را توسط یک شرکت بیمه دیگر بیمه میکند و این کار نیاز نیست توسط شما انجام شود.
بارنامه
بارنامه یک اوراق بهادار است که از طرف شرکت کشتیرانی صادر میشود و در آن اطلاعاتی مانند مشخصات کالا، نام آدرس گیرنده و فرستنده کالا، میزان کرایه حمل، تعداد و وزن کالا در آن درج میشود و بهعنوان رسید دریافت كالا و سند مالكیت آن تلقی میشود.
بیمه حمل و نقل داخلی
بیمه حمل و نقل داخلی برای بارهایی که مبدا و مقصد آنها داخل کشور است و معمولاً به صورت زمینی و یا هوایی جابجا میشوند ارائه میشود و خطرات مربوط به حمل و نقل را به صورت جداگانه تفکیک و نحوه پرداخت آن هم این است که مبلغ خسارت در طول پروسه بارگیری و حمل و نقل و تخلیه پرداخت میکند.
بیمه حمل و نقل بینالمللی
این نوع از بیمه باربری برای تجارت خارجی استفاده میشود. به همین علت باید قراردادهای صادرات و واردات کالا و نیز اجناس را به خوبی رعایت کنید این شرایط و قوانین مقررات برای هر کشور متفاوت هستند و شبیه بیمه نامههای داخلی هستند که شامل بیمه باربری ترانزیت، وارداتی و صادراتی است.
بیمه باربری ترانزیت
این بیمه نیز یکی از انواع بیمه باربری کالا است که خسارتهایی که کالا در طی فرایند بستهبندی، بارگیری و حمل و نقل یا تخلیه در انبار طول حرکت متحمل میشود را تحت پوشش قرار میدهد. علاوه بر این آسیب و خرابی اجناس در زمان تصادف، انفجار، آتشسوزیهای غیرعمد، سرقت و خسارتهای مخرب را پوشش میدهد. بیمه باربری ترانزیت برای افرادی مفید است که مرتب اجناس و کالاها را در مسافتهای طولانی حمل میکنند. اگر باری را از یک کشور حمل و پس از توقف در ایران قصد دارید آن را به یک کشور دیگری ارسال کنید، بهتر است از پوشش بیمه باربری ترانزیت کالا استفاده نمایید.
بیمه باربری وارداتی
در این نوع از بیمه باربری مبدا کالا خارج از کشور و مقصد آنها در داخل خاک ایران است. اگر در حین حمل بار حادثهای به دلیل سهل انگاری کارگران ایجاد شود و بار شما آسیب ببیند خسارت آن توسط شرکت بیمه جبران میشود. این نوع از بیمه باربری به صورتی است که انواع روشهای حمل و نقل کالا را تحت پوشش خود قرار میدهد.
بیمه باربری صادراتی
بیمه باربری برای کالاهای صادراتی برعکس بیمه باربری وارداتی است. به طوری که کالاها در این نوع از بیمه از داخل کشور حرکت کرده و به یک کشور دیگر منتقل میشوند. این بیمه مسئولیت عواملی مانند آتشسوزی، سرقت تصادف، واژگونی، تخلیه و بارگیری را بر عهده میگیرد و بهای بیمه آن را میپردازد.
بیمه باربری زمینی
بیمه باربری زمینی برای کالایی که به صورت زمینی حمل و نقل میشوند به کار برده میشود و همانطور که از نامش پیداست در این روش کالاها به صورت زمینی جابجا میشوند و خطراتی که مربوط به وسایل حمل و نقل زمینی از قبیل کامیون و سایر وسایل کوچک میشوند را تحت پوشش قرار میدهد و دامنه فعالیت آن نیز در داخل کشور است به همین دلیل به عنوان بیمه ملی نیز شناخته و کاربرد دارد.
بیمه باربری دریایی
شرایط نامناسب آب و هوایی غیرقابل پیش بینی است و اگر به صورت درست و اصولی کالاهایتان بستهبندی نشوند ممکن است در حین طوفان یا باران شدید دچار آسیب گردند. بیمه باربری دریایی از انواع بیمه باربری است که تاجران میتوانند برای حمل و نقل کالای خود به صورت دریایی از آن استفاده کنند در این صورت اگر بار شما در بارگیری و تخلیه دچار آسیب شود تحت پوشش بیمه قرار دارد. این بیمه به مرزهای کشور محدود نیست و حمل و نقل بینالمللی را نیز شامل میشود.
انواع بیمه باربری و حمل و نقل براساس پوشش
بیمهنامه از بین رفتن تمامی كالا: بیمه Total Loss عملاً در دنیا منسوخ شده و کاربرد چندانی ندارد و درحال حاضر به بیمه گمرکی و یا بیمه تشریفات شهرت پیدا کرده است. براساس شرایط این بیمهنامه شرکت بیمهگر زمانی اقدام به جبران خسارت بیمهگذار میکند که تمامی کالا و محموله در جریان حمل آسیب دیده باشند و علت آسیب دیدگی از خطرات دریایی باشد. به همین دلیل اگر بخش عمده کالا از بین رفته و صرفاً بخش کمی از آن باقی مانده باشد بیمهگر تعهدی برای جبران خسارت کالا ندارد.
براساس مصوبه هیئت وزیران کالای صادراتی باید تحت پوشش بیمه قرار گیرد و چون عرف بر این است که خریدار پوشش بیمهای را متناسب با کالای خود تهیه کند، این پوشش بیمهای صرفاً به صورت تشریفاتی و برای ترخیص کالا برای عملیات صادرات مورد استفاده قرار میگیرد.
مجموعه شرایط A: بیمه باربری با کلوز A کاملترین نوع بیمه حمل و نقل است و بیشتر برای کالاهای حساس و آسیبپذیر مورد استفاده قرار میگیرد. این بیمه کلیه خطرات به جزء بندهای 4، 5، و 7 را که موجب زیان و یا آسیب به مورد بیمه میگردد، تحت پوشش قرار میدهد.
خطرات تحت پوشش در مجموعه شرایط بیمه كلوز B
تمامی خطرات ذكر شده در مجموعه شرایط C.
زلزله، آتشفشان یا صاعقه.
به دریا افتادن کالا از روی عرشه کشتی.
ورود آب دریا، دریاچه، رودخانه به کشتی، شناور، محفظه كالا، کانتینر یا محل انبار.
خطرات تحت پوشش بیمه كالا با كلوز C
آتشسوزی یا انفجار.
به گل نشستن، زمین گیرشدن، برخورد با كف دریا، غرق شدن یا واژگون شدن كشتی یا شناور.
واژگون شدن یا خارج شدن وسیله حمل زمینی از راه یا خط.
تصادف یا برخورد كشتی، شناور یا هر وسیله حمل دیگر با هر جسم خارجی به غیر از آب.
تخلیه كالا در بندر اضطراری.
فدا کردن كالا در جریان زیان همگانی.
به دریا انداختن كالا برای سبکسازی.
خسارت همگانی.
مسئولیت مشترک در تصادف.
مزیت دریافت بیمه باربری چیست؟
شما میتوانید با داشتن این نوع بیمه بدون ضامن وام دریافت کنید و همچنین شما میتوانید با استفاده از این بیمه از پوششهای بیمهای استفاده نمایید.
مدت اعتبار بیمهنامه: مدت اعتبار بیمه نیز به صورت یک فاصله زمانی از شروع و پایان تاریخ تعیین میشود و البته مدت اعتبار آن نیز قابل تمدید و مجموعاً به صورت ۱۵ روز از ابتدا در نظر گرفته میشود.
بیمه باربری حمل و نقل چیست؟
بیمه باربری حمل و نقل نوعی بیمه است که برای پوشش خسارتهای احتمالی وارد شده به کالاها در طول حمل و نقل از مبدا تا مقصد استفاده میشود. این بیمه میتواند حمل و نقل دریایی، هوایی، جادهای و ریلی را پوشش دهد.
چه انواعی از بیمه باربری وجود دارد؟
بیمه باربری به سه نوع اصلی تقسیم میشود: بیمه باربری دریایی، بیمه باربری هوایی و بیمه باربری زمینی (جادهای و ریلی). هر کدام از این بیمهها بسته به نوع حمل و نقل و خطرات مربوطه، پوششهای متفاوتی ارائه میدهند.
چه خسارتهایی تحت پوشش بیمه باربری قرار میگیرد؟
بیمه باربری معمولاً خسارتهای ناشی از حوادثی مانند غرق شدن کشتی، تصادف هواپیما، آتشسوزی، سرقت، آسیب دیدگی در حین بارگیری و تخلیه، و بلایای طبیعی را پوشش میدهد.
تفاوت بین بیمه باربری کلوز A و کلوز C چیست؟
بیمه باربری کلوز A پوشش کاملی را برای تمام خطرات احتمالی ارائه میدهد، در حالی که کلوز C تنها برخی از خطرات مشخص و محدود مانند آتشسوزی و غرق شدن کشتی را تحت پوشش قرار میدهد. کلوز B نیز حد وسط این دو قرار دارد و پوشش بیشتری نسبت به کلوز C دارد.
آیا بیمه باربری شامل پوشش برای تأخیر در تحویل کالا نیز میشود؟
بیمه باربری به طور معمول پوشش تأخیر در تحویل کالا را شامل نمیشود، مگر اینکه این موضوع به طور خاص در قرارداد بیمه ذکر شده باشد. در غیر این صورت، این پوشش به عنوان یک بیمه اضافی ارائه میشود.
آیا بیمه باربری حمل و نقل داخلی نیز پوشش می دهد؟
بله، بیمه باربری میتواند حمل و نقل داخلی را نیز پوشش دهد. این بیمه برای کالاهایی که داخل یک کشور حمل میشوند، مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند شامل حمل و نقل جادهای، ریلی و هوایی باشد.